847-618-1000

Northwest Community Hospital News

FOR IMMEDIATE RELEASE
8/7/2008 5:00:00 PM CENTRAL
Updated: 8/7/2008 6:15:00 PM CENTRAL
For more information, contact Patrick Reilly.
Hospital's new visitor parking garage counts the environment among its friends
The recently opened visitor parking garage at Northwest Community Hospital is designed for the convenience of patients, visitors, doctors and employees. But it’s also designed with the environment in mind.

Incorporated into the construction of the seven-level sheltered parking deck for 700 cars are many concepts of the U.S. Green Building Council and LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) rating system – a nationally accepted benchmark for the design of high performance green buildings.

“Green buildings are environmentally sustainable, which means they protect and preserve the environment while meeting our operational needs as well,” said Bob Klasek, vice president of Facilities Management at Northwest Community Hospital.

The visitor garage, which opened June 23, is located on the east side of the Arlington Heights campus near the Day Surgery Center, and is easily accessible from both Kirchoff and Central roads. The new parking deck is the first of many campus renovations taking place as part of a multi-year endeavor called the Renaissance Project – the most ambitious redevelopment initiative the hospital has undertaken in its almost 50-year history.

Environmentally sustainable features of the hospital’s visitor garage include:

-- Construction pollution activity prevention – Erosion control measures during construction prevented topsoil sediment from entering storm sewers and minimized airborne dust.

-- Stormwater design and management – Rain gardens and bioswales in the landscape design slow the rate that stormwater enters the sewer system, and recharges the natural groundwater.

-- Light pollution reduction – Lighting in the parking deck is designed to prevent light from spilling beyond the property line of Northwest Community Hospital.

-- Minimum energy performance – Energy-consuming systems in the new parking deck are more efficient than minimum code requirements.

-- Recycled content – Materials containing recycled content were used wherever possible.

-- Regional materials – Materials manufactured and extracted within a 500-mile radius of the project site were used wherever possible. This reduced the energy required to get materials and products to the site, and also supported local and regional economies.

Northwest Community Hospital’s $250 million Renaissance Project includes an eight-story Patient Care Addition that will feature 200 private patient rooms by early 2010. The new building, which faces Central Road, will also have a 24-bed critical care unit, labor and delivery area, and postpartum unit. The first floor will accommodate a major expansion of the existing Emergency department, which will nearly double in size.